Hogere kosten vergallen winstcijfers van Kraft Heinz

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De hoop dat operatie koersherstel was ingezet, blijkt ijdele hoop te zijn geweest.

Het ene kwartaal is het andere niet. De koersstijging van 8,5 procent als reactie op de resultaten van het tweede kwartaal was de strafste dagprestatie sinds februari 2017. Maar begin november volgde de anticlimax met een koersverlies van 9,7 procent, de zwakste dagprestatie voor de Amerikaanse fusiegroep uit 2015. De peptalk van de CEO Bernardo Hees ten spijt.

Het is dan ook maar de vraag hoe lang hij nog respijt krijgt van de twee prestigieuze aandeelhouders (Berkshire Hathaway van Warren Buffett en 3G Global Food Holding van de Braziliaanse aandeelhouders van onder meer AB InBev, zoals Jorge Paulo Lemann). Samen bezitten de twee holdings afgerond 49 procent van de aandelen. Ze kregen een open brief van de activistische aandeelhouder Krupa Global Investments van Pavel Krupa om Kraft Heinz Company van de beurs te halen tegen 80 dollar per aandeel. De voedingsindustrie, inclusief de vijfde grootste voedingsgroep Kraft Heinz, staat voor zware investeringen om marktaandeel terug te winnen met innovatie producten met hoge marges. Die uitdagingen gaan moeilijk samen met het beursgenoteerde leven en de uitbetalingen van kwartaaldividenden. Maar er is weinig kans dat beide holdings daar oren zullen naar hebben.

De omzet in het derde kwartaal kwam uit op 6,38 miljard dollar. Dat was niet alleen lichtjes boven de gemiddelde analistenverwachting van 6,31 miljard dollar, maar hield ook een toename in van 1,6 procent en zelfs een organische groei in van 2,6 procent. Daar zat het probleem niet. Dat zat in een teleurstellende aangepaste winst per aandeel van 0,78 dollar ten opzichte van 0,83 dollar per aandeel in het derde kwartaal van 2017 (-6%) en onder de analistenconsensus van 81 dollarcent per aandeel. Het houdt in dat om opnieuw omzetgroei te realiseren er zeer zwaar moet worden geïnvesteerd in onder meer marketing en dat weegt op de marges.

De stevige knauw in de ebitda-marge (bedrijfskasstroom/omzet) van 30,0 naar 25,3 procent zorgde nog het meest voor de negatieve reactie van analisten en beleggers. De vlakke tot dalende omzetevolutie bij de Amerikaanse voedingsreus de jongste jaren zorgt al een hele tijd voor speculatie rond een overname. Zo had Kraft Heinz Company vorig jaar nog de intentie het Brits-Nederlandse Unilever over te nemen, maar die overnamepoging werd snel gestaakt. Dit jaar werd enkele keren het verhaal opgerakeld dat Kraft Heinz een overnamebod zou doen op het Amerikaanse Campbell Soup. De bedrijfstop van Kraft Heinz heeft er nooit een geheim van gemaakt een grote of meerdere middelgrote acquisities te willen realiseren om de omzettendens te keren. Campbell Soup is in familiale handen en kent al enkele jaren een ongunstige omzetontwikkeling. Maar tot een formeel bod is het nooit gekomen. Analisten beginnen ook meer en meer te twijfelen aan de financiële slagkracht van Kraft Heinz om nog substantiële overnames te doen. Door de dalende ebitda neemt de schuldgraad toe.


Conclusie

Na de meevallende cijfers van het tweede kwartaal hadden we nog de hoop dat de operatie koersherstel bij Kraft Heinz Company was ingezet. Na afloop van het derde kwartaal moeten we stellen dat dat ijdele hoop is gebleken. De slechte koersprestatie van het aandeel houdt aan. Ook daar blijft een turnaround op termijn mogelijk, maar we achten de kans niet zo groot dat we die al in de komende zes tot twaalf maanden zullen zien, gezien ook onze algemene verwachtingen omtrent de beursevolutie. Vandaar de adviesverlaging en het verkooporder voor de voorbeeldportefeuille.


Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Koers: 53,72 dollar

Ticker: KHC US

ISIN-code: US50075106

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 65,5 miljard dollar

K/w 2017: 15

Verwachte k/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: -29%

Koersverschil sinds jaarbegin: -31%

Dividendrendement: 4,6%

Partner Content