Lage zilverprijs gijzelt PAAS

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De zilverprijs staat bijzonder laag. Dat weegt op Pan American Silver, dat het op zich goed doet.

De prijs van een troy ounce zilver zakte eerder deze maand voor het eerst sinds begin 2016 onder de grens van 14 dollar. Daarmee komt het vorige dieptepunt van eind 2015 heel dichtbij. Om nog lagere prijzen op de koerstabellen te zien, moeten we al terug naar 2009, toen de financiële crisis volop woedde.

In die moeilijke marktomgeving presteert de Canadese mijngroep Pan American Silver (PAAS) nog niet zo slecht. Het aandeel verloor dit jaar 4 procent tegenover een zilverprijs die 17 procent lager dook. De MSCI Global Silver Miners-index liet zelfs 27 procent liggen.

De operationele hoeksteen van PAAS wordt gevormd door twee Mexicaanse mijnen: Dolores en La Colorada produceren beide zowel zilver als goud, en staan samen in voor ongeveer de helft van de groepsproductie. De twee Peruaanse mijnen van de groep hebben een aandeel van een kwart. PAAS beschikt daarnaast nog over activa in Bolivië (14%) en Argentinië (12%). De mijnen van de groep leveren ook kleinere hoeveelheden koper, lood en zink op als bijproduct van beide edelmetalen. Dat heeft een gunstige impact op de totale productiekosten per hoeveelheid zilverequivalent.

De zilverproductie bleef in het tweede kwartaal nagenoeg ongewijzigd op 6,29 miljoen troy ounce. De gemiddelde prijs per troy ounce verkocht zilver lag met 16,4 dollar wel lager dan in dezelfde periode vorig jaar (17,19 dollar). De verkoopprijzen van goud, zink, lood en koper lagen op jaarbasis wel hoger. De goudproductie klom op jaarbasis met 41 procent naar 53.400 troy ounce dankzij een hoger dan verwachte output bij Dolores en Manantial Espejo (Argentinië).

Op groepsniveau klom de omzet 7,6 procent hoger naar 216,5 miljoen dollar. De aangepaste winst steeg met 59 procent, naar 35,4 miljoen dollar of 23 dollarcent per aandeel. Dat cijfer lag fors boven de consensusprognose van 14 dollarcent per aandeel. Het verschil was vooral toe te schrijven aan lagere productiekosten. Die bedroegen over de eerste jaarhelft gemiddeld 6,71 dollar per troy ounce. Dat cijfer zal in de tweede jaarhelft stijgen, want door de gedaalde prijzen van koper, lood en zink zullen de opbrengsten uit bijproducten lager uitkomen. PAAS mikt voor het volledige boekjaar 2018 op een 8,5 tot 10 dollar. Dolores en La Colorada worden uitgebreid, wat de output zal verhogen, de reserves aanvullen en de kosten doen dalen.

Wat nieuwe uitbreidingsprojecten betreft, is PAAS vooral actief in Argentinië met het Joaquin- en het COSE-project. Bij beide zijn er synergieën met de bestaande Manantial Espejo-mijn. Nog in Argentinië beschikt PAAS over de Navidad-mijnconcessie met 67,8 miljoen troy ounce aan zilverreserves. De lokale overheden van de provincie Chubut laten nog geen commerciële exploitatie van de mijn toe.

PAAS had na de eerste jaarhelft 250,25 miljoen dollar in kas, ruim 25 miljoen dollar meer dan op het einde van het eerste kwartaal. Gekoppeld aan een kredietfaciliteit van 300 miljoen dollar brengt dait de totale beschikbare liquiditeit op 550 miljoen dollar. Dat is ruim voldoende om de geplande kapitaaluitgaven (150 tot 155 miljoen dollar) te financieren. De schuldpositie is verwaarloosbaar. PAAS keert een kwartaaldividend van 0,035 dollar per aandeel uit, goed voor een rendement van bijna 1 procent.


Conclusie

Pan-American Silver heeft in de eerste plaats een hogere zilverprijs nodig. Pas dan kan het aandeel een duurzame prijsstijging laten zien. Op korte termijn ligt de sleutel bij de evolutie van de dollar. Op de parameters waarop de mijngroep wel invloed heeft, valt weinig af te dingen. PAAS heeft een lage kostenstructuur en is financieel kerngezond. Op operationeel gebied oogt de pijplijn van nieuwe projecten veelbelovend. We beschouwen PAAS als een langlopende optie op de zilver- en goudprijs.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 14,77 dollar

Ticker: PAAS US

ISIN-code: US6516391066

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 2,26 miljard dollar

K/w 2017: 21,5

Verwachte k/w 2018: 21,2

Koersverschil 12 maanden: -17%

Koersverschil sinds jaarbegin: -4%

Dividendrendement: 0,95%

Partner Content