Lezersvraag: Moet ik ingaan op het bod op Vedanta?

© Vedanta Resources

Ik kocht in de eerste helft van 2016 de aandelen van Vedanta Resources en Velcan om in te spelen op de groeimarkt India. Moet ik ingaan op het overnamebod op Vedanta Resources? En komt het nog goed met Velcan?

Vedanta Resources is een Indiase grondstoffengigant die sinds 2003 noteert op de beurs van Londen. We schoven het aandeel in het voorjaar van 2016 naar voren als een manier om in te spelen op het langetermijnpotentieel van India. Dat deden we na een koersdip richting 200 pence door forse waardeverminderingen in de olie- en gasafdeling en zorgen over de hoge schuldpositie. Maar de resultaten verbeterden en de beurskoers vervijfvoudigde, tot ruim 1100 pence begin 2017.

Daarna volgde een vereenvoudiging van de structuur door de fusie tussen Cairn India en Vedanta Limited, twee dochtervennootschappen die het gros van de Indiase activiteiten aansturen, met uitzondering van de grootste afdeling, de zinkdochter HZL. Dit voorjaar zakte de koers nadat een Indiase kopersmelterij op overheidsbevel werd gesloten vanwege ernstige milieuproblemen. Daarop lanceerde Volcan Investments, de investeringsmaatschappij van de Indiase miljardair en hoofdaandeelhouder Anil Agarwal (66,53% van de aandelen), een overnamebod op de resterende aandelen van Vedanta Resources.

De timing van het bod in cash van 10,89 dollar of 848 pence per aandeel is opportunistisch, maar vooral ingegeven door de wens om het imperium van Agarwal verder te vereenvoudigen. Hij houdt ook 19,4 procent aan in Anglo American. Volcan heeft de steun van bijna 80 procent van de uitstaande aandelen en we zouden ingaan op het bod. We verlagen het advies naar rating 3B (ingaan op het bod). U kunt een gehele of gedeeltelijke herinvestering overwegen in de dochter Vedanta Limited (belang van 50,1%), dat een aparte notering behoudt op New York met ISIN-code US92242Y100.

Velcan blijft helaas tegenvallen. Na een betere periode in 2014-2015 heeft de Franse ontwikkelaar van kleinere waterkrachtcentrales nauwelijks vooruitgang geboekt met zijn drie grote projecten ?Tato 1 (186 megawatt), Heo (240 megawatt) en Pauk (145 megawatt) ? in de Indiase provincie Arunachal Pradesh. Dat Velcan eind vorig jaar 2,2 miljoen euro of 16 procent van de actiefwaarde van de Indiase projecten heeft afgewaardeerd, getuigt van weinig vertrouwen. De enige actieve centrale blijft Rodeio Bonito in Brazilië (15 megawatt), waarvan de inkomsten de operationele kosten dekken. Daarnaast zijn er de 100 miljoen euro aan financiële middelen (een combinatie van cash en investeringen), of ruim 15 euro per aandeel eind 2017.

Even was er hoop toen Velcan in februari een inkoopprogramma van 323.475 eigen aandelen aankondigde, of 4,9 procent van de uitstaande aandelen. Maar dat het maximaal 9,5 euro per aandeel wilde betalen, fnuikte elk opwaarts potentieel. Na afronding van het programma in juni viel het aandeel terug tot onder 9 euro, het laagste niveau sinds 2012. Het aandeel is te behouden vanwege de enorm lage waardering, tegen minder dan 0,6 keer de financiële middelen en minder dan 0,5 keer de boekwaarde (rating 2B).


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content