Softwaretak van OneSpan blijft groeien

. © Yozayo (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

OneSpan, het voormalige Vasco Data Security, ligt op koers om een omzetgroei van ongeveer 10 procent op jaarbasis te koppelen aan een stijging van de marges.

OneSpan, het voormalige Vasco Data Security, slaagde er dankzij een sterk vierde kwartaal in om beter te doen dan de jaarprognoses. 2018 was een make-overjaar voor OneSpan, met de naamswijziging en de overname van de Britse sectorgenoot Dealflo. Voor het eerst droeg hardware (vooral kaartlezers) minder bij aan de groepsomzet dan software en diensten. Dat is een mijlpaal. Toch zorgde uitgerekend de hardwaretak ervoor dat de consensusprognoses in het vierde kwartaal ruim werden verslagen. De timing van de contracten en leveringen maakt dat de omzet soms van het ene naar het andere kwartaal verschuift. Daardoor klom de omzet uit hardware met 13 procent naar 36,4 miljoen dollar, tegenover de verwachte 30 miljoen. Dat leidde op groepsniveau naar een omzet van 64,8 miljoen dollar, bijna 19 procent meer dan een jaar eerder. Vooraf was op 59,9 miljoen dollar gerekend. Ook de aangepaste bedrijfswinst (ebitda) lag met 9,1 miljoen dollar ver boven de consensusverwachting (3,9 miljoen dollar).

Over het hele boekjaar groeide de omzet met net geen 10 procent naar 212,3 miljoen dollar. Dat was 6 miljoen dollar beter dan verwacht. Ondanks de hogere omzet daalde de ebitda met 6 procent naar 21,6 miljoen dollar. Daardoor daalde ook de ebitda-marge van 11,8 tot 10 procent. De inkomsten uit softwarelicenties, abonnementen en ondersteuning groeide vorig jaar met 22 procent. De omzet uit hardware evolueerde vlak, ondanks het sterke vierde kwartaal. Daardoor steeg het aandeel van de niet-hardware inkomsten naar 50,3 procent van de groepsomzet. Drie jaar eerder leverde hardware nog 78 procent van de groepsomzet. De lagere marges zijn het gevolg van investeringen in onderzoek en ontwikkeling en extra productiecapaciteit.

Het Trusted Identity Platform (TID) brengt alle producten en diensten van de groep samen. Het gaat om beveiliging van mobiele applicaties en online betalingen (Mobile Security Suite), risicoanalyse op basis van kunstmatige intelligentie (OneSpan Risk Analytics), digitale handtekeningen (OneSpan Sign) en identiteitsverificatie en visuele authenticatie (Cronos). OneSpan mikt voor het lopende boekjaar op een omzet tussen 229 en 237 miljoen dollar. Dat impliceert een omzetgroei van 8 tot 12 procent op jaarbasis. De consensusverwachting bedroeg 231,4 miljoen dollar. Voor de ebitda stelt het management een vork van 22 tot 27 miljoen dollar voorop, ook boven de gemiddelde verwachting van 21,2 miljoen. In die prognoses is de bijdrage van nieuwe producten beperkt. De lat ligt dus vrij laag.

OneSpan had eind december 99,2 miljoen dollar in kas, tegenover nog 158,4 miljoen dollar een jaar eerder. Het heeft geen schulden op lange termijn en beschikt daardoor over bijna 2,5 dollar per aandeel netto aan liquiditeiten. In het vierde kwartaal was de vrije kasstroom positief, maar over het volledige boekjaar was die maatstaf licht negatief (-4 miljoen dollar). Gezien de verwachte groei van de omzet en de winstgevendheid, mikken we in 2019 wel op een positieve vrije kasstroom. OneSpan wil de beschikbare liquiditeiten gebruiken voor investeringen in nieuwe producten. Ook gerichte overnames worden niet uitgesloten. Aandeelhouders hoeven dus niet onmiddellijk op een dividend te rekenen.


Conclusie

De schommelingen op kwartaalbasis blijven groot, maar OneSpan ligt toch op koers om op jaarbasis een omzetgroei van ongeveer 10 procent te koppelen aan een stijging van de marges. Die hogere winstgevendheid is te danken aan de hogere bijdrage van software aan de omzet. OneSpan mist omvang om bepaalde marktniches echt te domineren, maar het staat financieel sterk genoeg om zich met overnames te versterken. Maar om dezelfde reden is het zelf een potentiële overnameprooi. OneSpan is correct gewaardeerd.

Advies : houden/afwachten

Risico : gemiddeldRating : 2B

Koers: 19,87 dollar

Ticker: OSPN US

ISIN-code: US92230Y1047

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 804 miljoen dollar

K/w 2018: 55

Verwachte k/w 2019: 41

Koersverschil 12 maanden: +46%

Koersverschil sinds jaarbegin: +54%

Dividendrendement: –

Partner Content