Teleurstellende organische groei voor Sioen

© Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Door de afwezigheid van organische groei is het aandeel minder aantrekkelijk. De winsttoename bleef opnieuw achter op de omzetgroei.

Sioen wist na een periode van omzetstagnatie de jongste jaren de aandacht van analisten en beleggers te trekken met een sterke groei van de omzet. Vorig jaar was er een omzetklim met 30,2 procent (363,4 naar 473,1 miljoen euro). De groeiversnelling is in hoofdzaak een gevolg van belangrijke overnames zoals ManifatturaFontana(geosynthetica), Dimension-Polyant (de wereldmarktleider in zeildoeken en de grootste overname van Sioen) en James Dewhurst Groep in de Coating-divisie, en Verseidag Ballistic Protection en Ursuit(professionele duikpakken) in de Apparel-divisie.

Sioen legt de klemtoon op hoogwaardige technische beschermkledij. Het bedrijf is de enige volledige geïntegreerde speler in de sector. Inzetten op innovatie en een modern productieapparaat behoort tot de basis van de Sioen-strategie. Die continue investeringen in innovatie zorgen voor omzetgroei bij de nieuwe technische toepassingen.

Er zijn drie divisies: de Coating-divisie (spinnen, weven en coaten) de Chemicals-divisie (productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten) en de Apparel-divisie (confectie van technische kledij). De eerste jaarhelft van 2018 laat een omzettoename van 8,9 procent zien bij de onderneming uit het West-Vlaamse Ardooie. Die stijging is het gevolg van 0,4 procent organische groei en 8,5 procent van de overname van James Dewhurst. De zo goed als afwezige organische groei in het omzetcijfer van het eerste semester van 2018 zorgde voor teleurstelling bij analisten. Ze hadden op 2 à 3 procent organische groei gerekend. Al was die trend in het eerste kwartaal al aanwezig.

De acquisitie van James Dewhurst (in de Sioen-cijfers sinds 1 juni 2017) bezorgde de Coating-divisie nog 12,9 procent omzetgroei (van 151,8 naar 171,4 miljoen euro). De omzettoename van James Dewhurst is echter 13,3 procent, wat betekent dat er een lichte daling in de organische omzet is. De Chemicals-divisie wist het meest uit te blinken met 4,2 procent meer omzet (van 23,2 naar 24,2 miljoen euro), allemaal organische groei. Door de focus op overheidsaanbestedingen verloopt de evolutie van het zakencijfer in de Apparel-divisie steeds meer projectgebonden en creëert het werken met tenders meer volatiliteit in de cijfers. Halfweg 2018 zitten we op een omzetstijging van 0,8 procent (van 62,7 naar 63,2 miljoen euro), terwijl we na drie maanden op 7,8 procent mindere omzet zaten.

Zoals gevreesd hebben stijgende grondstoffenprijzen nog altijd een negatieve impact op de winstgevendheid. Vorig jaar bleef de winsttoename een stuk achter op de omzetgroei. Zo klom de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) slechts met 6,9 procent (van 34,6 naar 36,9 miljoen euro) en de bedrijfswinst (ebit) met 4,2 procent (van 23,5 naar 24,5 miljoen euro). Een prognose voor het volledige boekjaar bleef achterwege.

Conclusie

De omzet zal in 2018 meer dan waarschijnlijk boven 500 miljoen euro uitkomen (consensus 510 miljoen euro). Maar het is nu al een belangrijke vraag of de winst zal mee evolueren gezien de hogere grondstoffenprijzen. Door het wegvallen van de organische groei is het aandeel minder aantrekkelijk. We zijn blij dat we eerder dit jaar het advies hebben verlaagd, want de koers is teruggevallen. De waardering tegen 16,5 keer de verwachte winst 2018 en 8,5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2018 laat nog geen adviesverhoging toe.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 25,00 euro

Ticker: SIOE BB

ISIN-code: BE0003743573

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 494 miljoen euro

K/w 2017: 18,5

Verwachte k/w 2018: 16,5

Koersverschil 12 maanden: -6%

Koersverschil sinds jaarbegin: -18%

Dividendrendement: 2,2%

Partner Content