Cannabis maakt ook beleggers high

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Beleggen in bedrijven die met cannabis te maken hebben, is stilaan de beursrage van het jaar.

Er zijn serieuze hypekenmerken. Zo kwam op 20 juli Tilray,een producent van medicijnen op basis van cannabis, naar de beurs tegen 20 dollar. Twee maanden later is het aandeel 120 dollar waard. Na een explosieve start van het jaar, was er een veel kalmere periode. Maar de jongste weken is opnieuw sprake van forse koersstijgingen in de sector. Tussen midden augustus en midden september bedroeg de gemiddelde koersstijging liefst 38 procent. Voor- of tegenstander, de vaststelling is onomstotelijk dat het om een sterke groeimarkt kan gaan.

Belangrijkste drug

Cannabis is de Latijnse benaming voor hennep en is afgeleid van de plant Cannabis sativa. De toppen van de vrouwelijke hennepplant worden gedroogd en verkruimeld. Dat noemt men marihuana of wiet (van het Engelse weed ofwel ‘onkruid’). Als je de hars van de plant tot blokken of plakjes perst, krijgt je hasj (of ook wel shit genoemd). Cannabis wordt meestal vermengd met tabak en dan tot een sigaret gerold. Dat heet een joint. Bij het roken (blowen of smoren) van een joint wordt het effect na enkele minuten al voelbaar.

De cannabisplant bevat 500 chemische stoffen, maar het bestanddeel waar het in hoofdzaak om draait, is tetrahydrocannabinol of kortweg THC. Daarnaast zitten nog zo’n 85 andere cannabinoïden in cannabis en het effect wordt bepaald door de verhouding tussen THC en enkele andere werkzame stoffen. Een grote hoeveelheid THC in combinatie met minder andere cannabinoïden resulteren in een high-effect.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties waren er in 2015 wereldwijd 294 miljoen druggebruikers, van wie 183 miljoen of 62 procent gebruikers van cannabis. Dat is 3,8 procent van de wereldbevolking, tegenover 3,4 procent rond het jaar 2000. Volgens dezelfde bron woont 22 procent van de cannabisgebruikers in Noord-Amerika en 16 procent in Europa. De globale cannabismarkt wordt geschat op 177 miljard dollar, waarvan vandaag amper 12 miljard dollar in het legale circuit omgaat. Maar in die verhouding zal de komende jaren een drastische verandering komen.

Tendens tot legalisering

In het overgrote deel van de wereld is cannabis een illegale drug. Aan het bezit en/of het gebruik kan altijd een straf vasthangen. Maar almaar meer landen maken een onderscheid tussen softdrugs, zoals cannabis, en harddrugs, zoals cocaïne, heroïne enzovoort. De afgelopen jaren is in snel tempo sprake van de legalisering van cannabisgebruik onder een of andere vorm. In 2014 lieten amper vijf landen in de wereld op nationaal niveau cannabis op een of andere manier toe.

In de Verenigde Staten geldt nog altijd een verbod op federaal niveau, maar negen staten laten recreatief gebruik toe en nog eens twintig staten laten ook cannabisgebruik om medische redenen toe. Een recente enquête geeft aan dat 64 procent van de Amerikanen voorstander is van de legalisering van cannabis, terwijl dat twintig jaar geleden nog maar 25 procent was. Specialisten zijn het erover eens dat de tendens tot legalisering zal doorzetten in de komende jaren en dat cannabis over tien jaar cannabis volledig legaal kan zijn in Noord-Amerika en in een meerderheid van de landen in Europa, Latijns-Amerika en Oceanië. Voor Azië en Afrika zou dat nog wat te vroeg zijn. Maar volgens een rapport van Nikolaas Faes van het beurshuis Bryan, Garnier & Co kan op die basis de gelegaliseerde cannabismarkt toenemen van 12 miljard dollar in 2017 naar 140 miljard dollar in 2027, op een totale markt van 260 miljard dollar (inclusief de zwarte markt).

Bedreiging alcoholindustrie

In de meeste landen is enkel het medicinale gebruik van cannabis toegestaan. Heel wat onderzoek toont aan dat bepaalde cannibinoïden een therapeutische werking hebben. Ze helpen bijvoorbeeld in pijnbestrijding, het controleren van spierspasmen, enzovoort. Er loopt ook veel onderzoek naar de therapeutische effecten van cannibinoïden bij kanker, autisme, multiple sclerose (MS), diabetes en nog veel meer. Almaar meer medische toepassingen en toelatingen vormen een eerste groeipool voor cannabisgebruik.

De recente klim van de aandelen uit de sector heeft evenwel vooral te maken met de mogelijke voordelen van cannabis als alternatief voor alcohol. Een aantal cannabiskwekers werkt aan de eerste drankjes die cannabis bevatten. Die zouden hetzelfde effect hebben als alcohol, maar minder nadelen. Zo zouden ze geen kater, geen problemen met het gebruik van medicijnen en geen probleem met de calorieën veroorzaken.

Dat de drankenindustrie het niet als fictie beschouwt, kunnen we afleiden uit het feit dat Constellation Brands midden augustus de tot nog toe grootse deal in de cannabisindustrie aankondigde. Het investeert 5 miljard dollar in de marktleider, Canopy Growth,(zie ook kaderstuk). Daarmee trekt de drankengigant zijn belang fors op, van minder dan 10 naar 38 procent, en wordt hij veruit de grootste aandeelhouder. Ook andere drankengiganten bekijken dat alternatief. Zelfs buiten de alcoholindustrie, want Coca-Cola Company bekijkt het bereiden van een drankje op basis van cannabis in samenwerking met Aurora Cannabis, het nummer 2 in de sector.

Doorbraak dankzij Canada

Een cruciale factor in de vaststelling dat de cannabissector dit jaar een beleggingsitem is geworden, is ook de beslissing van de Canadese overheid om dit najaar ook het recreatieve gebruik van cannabis toe te staan en de verkoop van eigen winkels te organiseren, zodat net als bij alcohol en tabak inkomsten naar de overheid vloeien. Dat vergroot het marktpotentieel natuurlijk enorm.

Canada was er in 2001 vroeg bij om cannabis voor medicinaal gebruik te legaliseren. Het verklaart waarom Canadese spelers het beleggingslandschap voor cannabis bijna volledig domineren. We onderscheiden drie categorieën van bedrijven die inspelen op de gelegaliseerde cannabismarkt.

1. Globale cannabisproducenten: zoals aangegeven zijn de grote spelers van Canadese origine. Zij telen massaal cannabisplanten en verkopen ze door. De marktleider is Canopy Growth. Andere spelers zijn Aurora Cannabis en Aphria.

2. Biofarma/biotechbedrijven: zij ontwikkelen chemische componenten die gebruikt worden in medische toepassingen. De grootste spelers zijn, Tilray,GW Pharmaceuticals en voorts onder meer Arena Pharmaceuticals, Insys Therapeutics, Medical Marijuana enzovoort.

3. Toeleveranciers: bedrijven die gespecialiseerd zijn in verpakkingen voor cannabis, serres, meststoffen en dies meer voor de sector. Scotts Miracle-Gro is veruit de grootste speler in dat segment.

De 625 procentklim van Canopy Growth

U moet natuurlijk zelf bepalen of u in deze sector wenst te beleggen. Indien u dat in één individueel aandeel wenst te doen, dan ligt de marktleider Canopy Growth (tickersymbool WEED; ISIN-code CA138035100) voor de hand. Het aandeel is genoteerd op de beurs van Toronto en is momenteel 68,5 Canadese dollar waard, wat de beurswaarde van Canopy Growth op 15,2 miljard Canadese dollar brengt. De onderneming heeft een geschat marktaandeel van 28 procent en Constellation Brands als strategische partner. Canopy Growth was de eerste beursgenoteerde onderneming met uitsluitend belangen in de cannabissector.

De komende jaren wordt een spectaculaire omzettoename verwacht: van 77,9 miljoen Canadese dollar voor het boekjaar 2017 tot 342 miljoen voor boekjaar 2019 (afsluitdatum 31/3). De groei is onder meer te danken aan een sterke internationale expansie naar Europa (Duitsland, Denemarken) Latijns-Amerika (Brazilië, Chili) en Australië. De koers van het aandeel is sinds de nieuwe deal met Constellation Brands nog maar eens verdubbeld. Dat brengt de koerswinst in de voorbije twaalf maanden op 625 procent. De belegger kijkt beter toch even de kat uit de boom. Een goede timing bij de aankoop is van belang. Uiteraard enkel voor actieve, risicobewuste beleggers.

Cannabistracker

Wie gespreid wil beleggen in dit verhaal, kan zoals dat intussen gebruikelijk is terecht bij een tracker. Horizons Marijuana Life Sciences ETF (tickersymbool HMMJ; ISIN-code CA44054J1012) is genoteerd op de beurs van Toronto en kost 23,4 Canadese dollar (beurswaarde 1,1 miljard). De belangrijkste deelnemingen zijn Canony Growth (16,9%), Aurora Cannabis (15,2%), Aphria (12,1%) en GW Pharmaceuticals (7,9%).

Partner Content