Uranium Participation naar voorbeeldportefeuille

. © Yozayo (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het resultatenseizoen komt op gang. We verwachten geen nieuwe schokken op indexniveau, maar bij individuele bedrijven zijn scherpe pieken en dalen nog altijd mogelijk. We voegen Uranium Participation toe aan de voorbeeldportefeuille.

De beurzen hebben het fiasco rond de brexit-deal van de Britse premier Theresa May goed doorstaan. Het zat er dan ook van mijlenver aan te komen dat het akkoord met de Europese Unie geen meerderheid zou vinden in het Britse parlement. Toch moeten we na de sterke start van het beursjaar rekening houden met wat terugval in de komende dagen en weken. De onzekerheid rond de brexit is er nu eenmaal en er is natuurlijk ook nog de shutdown van overheidsdiensten in de Verenigde Staten. Toch verwachten we niet dat we terugkeren naar de dieptepunten van eind december.

We richten ons voor nieuwe aankopen dan ook veeleer tot ‘speciale’ items, zoals uranium. In de tien favorieten voor dit jaar zat ook Uranium Participation, dat sinds mei 2005 op de beurs van Toronto (ticker U CN) genoteerd staat. De enige activiteit is het investeren in fysiek uranium met als doel meerwaarden voor de aandeelhouders te creëren op lange termijn. Het aandeel biedt de particuliere belegger een veilige manier om in te spelen op de evolutie van de uraniumprijs, zonder de operationele risico’s van het uitbaten van een mijn. We zijn ervan overtuigd dat de signalen op groen staan voor de uraniumprijs. Structureel (veel) hogere uraniumprijzen zijn nu eenmaal nodig om de structurele stijging van de vraag op te vangen. Het neerwaartse potentieel lijkt ons zelfs in een negatief beursklimaat beperkt. We leggen een aankooplimiet voor een eerste positie (koopwaardig; rating 1B).


Hou de resultaten in de gaten

Het resultatenseizoen trekt zich volop op gang. Niet alleen de cijfers, maar ook de verwachtingen zullen gewikt en gewogen worden. In het algemeen denken we dat de aandelenmarkten in het laatste kwartaal zo hard onderuitgegaan zijn dat minder gunstige vooruitzichten toch al grotendeels in de koersen verrekend zitten. Dus verwachten we op indexniveau geen nieuwe mokerslagen als gevolg van de resultaten over het vierde kwartaal. Slechte of mindere dagen zullen er ongetwijfeld wel zijn. Tenslotte zijn we niet meer in 2017, toen alles peis en vree was op de beurzen. De angst voor een groeivertraging en een periode van mindere bedrijfsresultaten zit er wel degelijk in.

Op individueel niveau zijn scherpe koersreacties – ook en vooral neerwaarts – nog altijd best mogelijk. Het is dan ook aan te raden een persoonlijke agenda te maken met de data van publicatie van de (jaar)resultaten van de individuele ondernemingen in uw aandelenportefeuille. Zo bent u voorbereid en kunt u eventueel gepast reageren op gepubliceerde cijfers.


Cijferdans

We zetten ons ook schrap en wie in min of meerdere mate de voorbeeldportefeuille volgt, legt deze pagina beter niet te ver weg in de komende weken. Eigenlijk begint voor ons vandaag (donderdag 24/1) het resultatenseizoen, met de jaarcijfers van Euronav. Nog in januari krijgen we de kwartaal- en jaarcijfers van de oliereus Royal Dutch Shell.

Februari komt traag op gang met Cameco (8/2), maar dan schakelen we een versnelling hoger met op 11 februari twee resultaten uit totaal verschillende sectoren, die van Lotus Bakeries en McEwen Mining. Sipef is ook klassiek bij de eerste Belgische ondernemingen. Dit jaar op Valentijnsdag, een dag later gevolgd door een tweede goudspeler, Sandstorm Gold. We gaan verder met Galapagos en Deceuninck. Donderdag 21 februari wordt onze hoogdag met de jaarcijfers van zowel de Bel-20-topper AB InBev als de drie biotechspelers Argenx, Biocartis en MDxHealth. Maar enkel de cijfers van MDx zijn essentieel voor ons.

Maart begint meteen met Mithra Pharmaceuticals, gevolgd door Oxurion en Franco-Nevada op 7 maart. Met meer dan gemiddelde belangstelling kijken we ook uit naar de jaarresultaten van Ontex op 8 maart. Met Tessenderlo sluiten we midden maart (14/3) het resultatenseizoen af voor de voorbeeldportefeuille kijken. Veel later en gebundeld eind april zijn er nog 7C Solarparken en Anglo-Eastern Plantations op 23 april en tot slot Bone Therapeutics op 25 april.

Partner Content